Новости и соопштенија

 

Нов македонски рецепт за ублажување на климатските промени

» 21.09.2017

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска, во просториите на Македонската Академија на науки и уметности (МАНУ), одржа работилница за климатски промени на која беа презентирани резултатите од најновите анализи и препораки поврзани со оваа проблематика во државата. Повеќе »


Македонија ќе го ратификува Договорот од Париз за климатски промени

» 27.07.2017

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека Владата на Република Македонија, на предлог на МЖСПП, на својата седница која се одржа на 25 јули 2017 г., ја усвои Информацијата за ратификација на Договорот од Париз за климатски промени. Повеќе »


Меѓународен фото-конкурс за климатски промени и озонска обвивка

» 26.07.2017

Драги пријатели на фотографирањето, Би сакале да Ве поканиме да земете учество во Меѓународниот фотоконкурс и да испратите фотографии поврзани со: “Климатски промени во моите очи” “Озонската обвивка и јас” Апликацијата треба да биде поднесена најкасно до 15ти август, 2017, 18:00 часот (Ташкент, GMT+5) на info@envcontest.uz. За детални информации, Ве молиме посетете ја веб-страната на Меѓународниот фотоконкурс: http://www.envcontest.uz ---------------------------------------- Повеќе »


Министерот Дураки оствари средба со постојниот претставник на УНДП во Македонија Луиза Винтон

» 28.06.2017

(28.06.2017г.) Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки оствари работна средба со постојниот претставник на УНДП во Македонија Луиза Винтон. На состанокот, уште еднаш се потврди добрата соработка што Министерството за животна средина и просторно планирање ја има со Програмата за развој на Обединетите Нации во Република Македонија која во изминативе години вроди со видни резултати. Повеќе »


ПРОМОВИРАНА ПРВАТА СТРАТЕГИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ НА ГРАД СКОПЈЕ

» 04.04.2017

Градот Скопје денеска и официјално ја промовираше првата Стратегија за климатски промени на Градот, која е изработена од експерти и граѓани, а со техничка и финансиска поддршка на Програмта за развој на Обединетите Нации (УНДП). Повеќе »

СледнаLoading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен