Колку шумите можат да помогнат во борбата против климатските промени?

Сè поголем е бројот на доказите кои упатуваат на тоа дека дрвјата не секогаш се „спасители“ на климата


Кога станува збор за борбата против глобалното затоплување, дрвјата се ‘појавија’ како едно од најпопуларните оружја против затоплувањето. Со оглед на малиот напредок кој го имаат остварено државите во обидите за контрола на јаглеродните емисии, голем број на држави и пропоненти на ова прашање утврдија планови со кои се предвидува садење на голем број на дрвја кои би го апсорбирале јаглеродниот диоксид во атмосферата, во обид да се забават климатските промени. Сепак, истражувањата во последно време упатуваат на тоа дека дрвјата можеби не се таа помош на која толку се надевавме.

Решенијата во вид на пошумување добија голем поттик со Климатскиот договор од Париз во 2015 година, кој за првпат ги зеде предвид сите напори кои ги прават државите за справување со јаглеродните емисии кои потекнуваат од фосилните горива и од други извори, со пошумување или заштита на шумите.


Извор: www.samoprasaj.mk;
Пишува: Габриел Попкин (Gabriel Popkin)

{{"article.trending"|translate}}

{{"article.lastestPosts"|translate}}

{{'article.tags'|translate}}

{{'newsletter'|translate}}

Subscribe to our newsletter for good news, sent out every month.

{{"successful.subscription"| translate}}

{{subscriber.subscriber.email}}

{{"thank.you.for.subscription"|translate}}

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close