ОД ЕКО-СОЛАРНА АКЦИЈА ДО СПОРТСКА СТРАТЕГИЈА

ОД ЕКО-СОЛАРНА АКЦИЈА ДО СПОРТСКА СТРАТЕГИЈАГлавна проектна цел: Преземање на енергетски ефикасни мерки за намалување на климатските промени во Општина Велес. Главни проектни активности: Поставување на сончев систем за топла санитарна вода и енергетско ефикасно осветлување во Спортската сала “Гемиџии”, Велес и намалување на потрошувачката на електрична енергија и емисијата на CO2 Градење на капацитети и подигнување на еколошката свест за намалување на штетното влијание на стакленички гасови Организирање на јавна кампања и промоција на користењето на обновливи извори на енергија.

· На Спортската сала поставен сончев систем за топла санитарна вода на кровната конструкција на 20 м2 (монтирани 10 сончеви панели и 3 системски сончеви бојлери од 500л на кои се поврзани бојлери за топла вода). Со инвестицијата се прогнозира намалување на потрошувачка на електрична енергија за најмалку 29.607 kWh струја на годишно ниво, како и намалување на емисијата на CO2 за најмалку 27.093kg CO2 на годишно ниво. Организирана теоретска обука на техничкиот персонал вработени во Спортската сала за раководење и одржување на сончеви системи; Поставено комплетно енергетско – ефикасно осветлување на најфреквентните и најкористените делови од објектот.

· Отпечатени и дистрибуирани промотивен едукативен материјал: постер, леток, балони, беџови, знаменца. Реализиран Еко-сончев караван каде 45 учесници (младинци) беа запознаени со начинот на кој функционира сончев систем и кои на четири локации во градот делеа летоци на граѓаните, лепеа постери за едукација на соодветни места, делеа балони на најмладите минувачи со логото на проектот.

· Организирана трибина ,,Можноста на Општина Велес за зголемување на енергетската ефикасност и улогата на граѓанскиот сектор,, со претставници од Општина Велес, медиуми, основни и средни училишта. Присутните претставници, посебно од јавните институции изразија подготвеност за соработка со општина Велес и граѓанскиот сектор за подготовка на апликации за сончеви системи во нивните институции.

· Промовирани проектните активности на повеќе национални и локални медиуми.

 

osnovni podatoci za proektot

Здружение на граѓани Велес фест, Велес

Здружение на граѓани Велес фест, Велес

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close