Mетоди и техники за енергетски ефикасни објекти во oпштина Радовиш

Mетоди и техники за енергетски ефикасни објекти во oпштина РадовишГлавна проектна цел е директно и индеректно намалување на CO2 преку намалување и заштеда на потрошувачка на енергија во 3 објекти на Детската Градинка Ацо Караманов и општинската зграда во рамките на општина Радовиш и подигање на свеста на јавноста за климатските промени климата и енергетска ефикасност. Главните проектни активности вклучуваа: Детална оценка на состојбата на објектите опфатени со проектите и студија за енергетската ефикасност во општина Радовиш и влијанието врз климатските промени, Организирање на јавна трибина за енергетска ефикасност и климaтски промени, Изведување на енергетско ефикасните зафати и реконструција, Теоретска и практична обука за енергетска ефикасност, Медиумска покриеност и промотивни активности и Континуирано следење на состојбата со намалена потрошувачка на енергија.

· Врз основа на извештајот за оценката на состојбата со објектите беа превземени низа на енергетско-ефикасни мерки (реконструкција, изолација и замена на стари дрвени прозорци и врати со нови, поставени 223 енергетски ефикасни светилки во објектите и 80 улични енергетски ефикасни светилки),

· Спроведени обуки од областа на климатските промени, потрошувачката на енергија и енергетската ефикасност, како и презентирање на практични примери за енергетска ефикасност со учество на наставници, управители и одржувачи на јавни објекти; Организирани предавања за учениците во основните училишта на теми: климатските промени, потрошувачката на енергија и енергенси, проследени со сесија на прашања и одговори,

· Организирана презентација на проектните резултати со учество претставници на Министерството за труд и социјална политика, Градоначалникот на Општина Радовиш, градоначалникот на Општина Конче, Советниците на Локалниот Советот, Здруженија на граѓани, граѓани и претставници на локалните медиуми

· Првичните резултати на спроведените мерки покажуваат дека е остварено годишно намалување на производството на CO2 од 128645 кг СО2 на 87947 кг СО2 со разлика од 40698 кг СО2,

· Во рамките на буџетот на општина Радовиш од заштедените средства формиран е фонд наменет исклучиво за финансирање/ко-финансирање на проекти за енергетска ефикасност и заштита на животната средина

· Медиумска покриеност (гостувања на локални радио станици и телевизии),

· Добиенa дополнителни финансиска средства (во готовина) од Министерството за труд и социјална политика (32.205 САД$), Општина Радовиш, (22.871 САД$) и Рудник Бучим (2.886 САД$).

 Основни податоци за проектот

Центар за локален развој ЦЕЛОР, Скопје

http://celor.org.mk/?fbclid=IwAR1otBnrqCof1FJ7vULhqR94glvjOnJveNRCf-uAl7aEfiGkjiCabH9wuK0

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close