Њутнови закони на урбаното планирање

Њутнови закони на урбаното планирањеЦелта на овој текст е препознавање на основните механизми преку кои градот функционира, со акцент на јавниот транспорт како фундамент во подобрување на врската помеѓу градот, околината и климата. Подетално, текстот укажува на потребата од автобусите да имаат циркуларна наместо линиска траекторија низ градското ткиво, и го потенцира придонесот на граѓанинот со правилно и редовно користење на овој транспорт. Понатаму, текстот сугерира дека брзите автобуски линии по главните градски оски можат да се заменат со адекватен електричен трамвај, а автобусите да продолжат да ја зајакнуваат циркулаторната моќ на градските четврти. Автобусот може многу лесно да стане подобар избор од такси-возилото, а уште подобра замена на индивидуалниот автомобил. Овој текст нема за цел да предложи конструирано техничко решение туку да посочи кон неискористениот потенцијал на постоечката инфраструктура во форма на емпириска анализа. Целиот текст може да го прочитате на веб страната на Порта 3 линк: https://www.porta3.mk/ckopje-isak-njuton-i-javniot-transport/

Никола Ѓорѓиевски

Никола Ѓорѓиевски е дипл. инж. арх. и дипл. пејз. инж.

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close