Последиците врз климатските промени од недостиг на водени ресурси ќе бидат големи

Последиците врз климатските промени од недостиг на водени ресурси ќе бидат големиГлавните последици од климатските промени поврзани со водните ресурси се зголемување на температурата, промените во врнежите од дожд и снежните покривки како и зголемување на зачестеноста на појавата на суши и поплави. Тоа ќе доведе до загадување на подземните извори кои се користат за водоснабдување на населението но и намалување на нивниот капацитет, вели Крстевска во интервјуто за klimatskipromeni.mk

Евгенија Крстевска од Прилеп е планинарка, адвокатка и докторанд на меѓународни односи и менаџирање на конфликти при Филозофскиот факултет во Скопје. Љубител на природата и авантурист во душата.  Дел од група на млади ентузијасти Water4changes и Глобал Шејперс Хаб Скопје. Зборува за важноста на водата како основно човеково право, последиците од климатските промени поврзани со водните ресурси и иницијативите што се спроведуваа за едукација на населението на овие теми. Таа е залага секој дом во нашата држава да има пристап до чиста и безбедна вода за пиење и санитарни услови. Така се родила и идејата за “ Вода за промени” затоа што овој природен ресурс, не само што е неопходен за живот, туку со разумно раководење со истиот може да дојде до обликување и трансформација на секој аспект од општественото живеење.

Адекватниот пристап до вода и санитација значи подобри услови во домовите, добро здравје на граѓаните, соодветни услови во училиштата и на работните места, здрава животна средина и безбедна храна. Доколку државата не го гарантира ова право, доаѓа до повреда на основните човекови права и добротелот на едно општество е загрозен.


линк до целото интервју  https://klimatskipromeni.mk/article/421#/index/main

ЕПИ ЦЕНТАР

ЕПИ ЦЕНТАР

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close