Ангажирањето на младите во климатските активности е подготвено за следниот чекор

  • {{"article.by"|translate}} Justyna Król
  • {{"article.posted"|translate}} 27-11-2020

Ангажирањето на младите во климатските активности е подготвено за следниот чекор„Замислете колку би било кул оваа мала земја да биде пример за тоа како младите треба да бидат интегрирани во процесот на донесување одлуки во врска со нив и нивната иднина“, напиша еден од учесниците на консултациите „Младите за климата“ што ги организиравме во Октомври и Ноември оваа година. Ако има нешто од исклучителна важност, тогаш тоа е нивото на амбиција што го споделуваат младите луѓе кои одговорија на многу наши прашања кое треба да испрати силна порака до секој што сака да ги вклучи во климатските акции. И, постои ниво на оперативна и техничка остроумност подготвена да ги следи овие амбиции.

„Замислете колку би било кул оваа мала земја да биде пример за тоа како младите треба да бидат интегрирани во процесот на донесување одлуки во врска со нив и нивната иднина“, напиша еден од учесниците на консултациите „Младите за климата“ што ги организиравме во Октомври и Ноември оваа година. Ако има нешто од исклучителна важност, тогаш тоа е нивото на амбиција што го споделуваат младите луѓе кои одговорија на многу наши прашања кои треба да испратат силна порака до секој што сака да ги вклучи во климатските акции. И, постои ниво на оперативна и техничка остроумност подготвена да ги следи овие амбиции.

Младите кои се вклучија во нашите консултации ги споделија своите искуства, потреби и визии за климатска акција во Република Северна Македонија. Она што беше особено интересно, сепак, е колку тие беа јасни во врска со принципите и вредностите што треба да го информираат дизајнот на системот за ангажманот на младите за целите поврзани со животната средина и пошироко. Овие вклучија супсидијарност, долгорочно размислување, инклузивност, доверба, транспарентност, практичен и холистички пристап. Последниот беше јасно нагласен од еден од корисниците на платформата:

Нема наредби, туку соработка, едноставно МОРА првенствено да се креира план, вклучувајќи ги сите групи / заедници лоцирани на територијата на земјата. Прво, мора да ги разбереме сите структурни проблеми со кои се соочуваат граѓаните од сите нивоа, и заедно со нив да најдеме решенија. Климатски проблеми, т.е. Актуелната климатска криза е повеќедимензионална и вклучува разни други проблеми и структурни неправди што се случуваат секојдневно меѓу нас (социјални проблеми, економски, политички ...) така што да за да се најде вистинско решение за климата и квалитетот на животот на граѓаните мора да се работи од холистичка перспектива.


Како да го редизајнираме системот, така што тој ќе ги следи овие принципи и обезбедува простор за младите да учествуваат во донесувањето одлуки и спроведувањето? Учесниците на студијата го споделија својот увид и за тоа - директно и преку приказни за нивните претходни искуства. Постојат три клучни препораки што вреди да се земат во предвид. Како прво, новиот систем бара добро дизајниран и усогласен збир на нови механизми, улоги и алатки за организирање на дијалогот на министерството со младите и нивно вклучување во донесувањето одлуки. Второ, ефективните процеси за повратни информации треба да станат дел од секојдневната соработка помеѓу јавната администрација и младите. Конечно, испитаниците ставија акцент на потребата од ревидирање на наставните програми во училиштата, така што климатските промени како тема се изучуваат низ сите предмети и им се дава сериозноста што им е потребна.

Ова е само слика на широк фонд на согледувања споделена од близу 300 млади Македонци – од оние активно ангажирани и од оние кои сеуште стојат на маргините на климатските активности. Младите се чини дека го водат обвинението низ целиот свет кога станува збор за поставување на границата за нашите еколошки напори. Јасно е дека тие не се заинтересирани само за пофалби, туку и за признавање, прикажано преку споделени одговорности и сопственост на процесот. И тие се добро опремени да го споделат тој товар со јавната администрација и граѓанските организации кои го водат патот.

Консултациите за „Младите за климата“ беа дел од процесот на ревидирање на Национално определените придонеси (НДЦ) за Република Северна Македонија. Превземете го извештајот за повеќе детали.

Justyna Król

Експерт за урбанистичка иднина и иновации. Основач на Урбаната работилница која се фокусира на дизајнирање учество за трансформација на системите. Водач во градскиот фонд за експерименти на УНДП.

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close