Извештај за шумските пожари во 2020 годинаЗаедничкиот центар за истражување на Европската Унија го презентира новиот годишен извештај за шумските пожари во Европа, Блискиот Исток и Северна Африка кои се случија во 2020 година.

По лошата 2019 година, во 2020 година исто така се случуваа пожари во кои изгорера големи површини на природно земјиште ширум Европа. И покрај зголеменото ниво на подготвеност на земјите во ЕУ, околу 340 илјади хектари изгореа што претставува површина која е за 30% поголема од Луксембург.

Како споредба со 2021 година, за време на создавањето на овој извештај, речиси 0,5 милиони хектари изгореа во пламен, од кои 61% се шуми за кои ќе бидат потребни години за да се опорават. Околу 25% од површините што изгореа во Европа се дел од Натура 2000, места со највисок степен на биодиверзитет во Европа. ЕУ во 2021година го зајакна својот капацитет да им помогне на државите за време на оваа сезона на пожари, а тоа веќе беше интензивно искористено за големите пожари што го погодија медитеранскиот регион ова лето.

Прочитајте повеќе

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close